Paardenmarkt Alblasserdam

delen via email delen via Facebook delen via Twitter delen via LinkedIn

Geslaagde Paardenmarkt op 24 juli 2019

Op woensdag 24 juli jl. vond de jaarlijkse Sint Jacobus Paardenmarkt plaats in en rondom de Kerkstraat in Alblasserdam.

Wij bedanken iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze geslaagde dag.

 

Op deze website staan de uitslagen van de keuringen, spelen en verlotingen vermeld.

Foto's van de dag vindt u op onze facebookpagina. Heeft u nog leuke foto's? Dan vinden wij het erg leuk als u die aan ons mailt.

 

Volgend jaar hopen wij iedereen op woensdag 22 juli weer te begroeten!

 

 

download programma

Indruk van de dag

Uitslagen van de verlotingen 2019

Verloting onder de aanvoerders

De aanvoer van paarden en pony’s op de markt leverde dit jaar een totaal op van 49 dieren. Graag zien wij iedereen volgend jaar weer terug!

1.
Van Waarden
Ophemert
2.
Tabita van de Graaf
Bleskensgraaf
3.
Kieviet
4.
Kieviet
5.
Kieviet
6.
Koelewijn
Hazerswoude
7.
Koelewijn
Hazerswoude
8.
Kieviet
9.
Koelewijn
Hazerswoude
10.
Van Waarden
Ophemert

De grote verloting

1.
Hoofdprijs - Waardebon pony
4362
2.
Fiets
2299
3.
Bosch grasmaaier
5309
4.
Dinerbon voor 2 bij Le Barrage
4915
5.
Elektrische tafel BBQ
2263
6.
Bolderkar
991
7.
Dinerbon Damzicht
298
8.
Dinerbon 't Raedthuijs
1146
9.
Bioscoopbonnen Landvast
1497
10.
Rieten opbergmand
5041
11.
Grote borrelplank
1828
12.
Woonplaid
3319
13.
Huishoud cleaner
4268
14.
Taart van banketbakkerij van der Wegen
1973
15.
Set van 2 windlichten
2981
16.
Set van 4 olijfolieflesjes
4444

De prijzen zijn vanaf donderdag 25 juli 2019 af te halen bij Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam.

download alle uitslagen

Historie

Al in 1434 werd er melding gemaakt van de paardenmarkt in Alblasserdam. Dat is minstens 580 jaar historie!

Eeuwenoude traditie

Een eeuwenoude traditie in Alblasserdam is de jaarlijkse Sint Jacobus Paardenmarkt. Deze markt wordt altijd gehouden op de woensdag in de week van 25 juli. De geschiedenis van de paardenmarkt gaat lang terug. Het waren dagen van vermaak en vol woelig leven. Mensen kwamen niet alleen om een paard te kopen, maar bovenal om zich te vermaken en oude bekenden te zien. Zo is het altijd geweest, en zo is het eigenlijk nog steeds. Tot het jaar 1883 werd de paardenmarkt daadwerkelijk op 25 juli gehouden; de naamdag van Sint Jacobus. Sint Jacobus is de patroonheilige van o.a. Spanje en Guatemala, maar ook van de soldaten, ruiters, krijgers en arbeiders.

 

Wie, wat, waar?

De Paardenmarkt vindt voor het grootste deel plaats in de Kerkstraat, waar achterin de paarden zijn te vinden. Verder zijn de Kerkstraat, Waalsmondelaan en Reederijstraat gereserveerd voor de talloze kramen, stalletjes en standwerkers. Hier zijn traditionele zoetigheden, bloemen, groenten, fruit en allerlei leuke hebbedingen te verkrijgen. De paardenmarkt beschikt tevens over een vermakelijk en muzikaal avondprogramma. Er worden verschillende hippische activiteiten georganiseerd en er treden bandjes op in het dorp.

 

Erkenning

Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Erkenning

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed heeft na een uitgebreide procedure besloten de Sint Jacobus Paardenmarkt Alblasserdam te erkennen en toe te voegen aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Op woensdag 22 juli 2015 heeft directeur mevr. Ineke Strouken de oorkonde persoonlijk uitgereikt en is deze mede ondertekend door burgemeester van Alblasserdam Jaap Paans en voorzitter Paardenmarktcomité Bert de Haan.

 

De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed heeft als doel het immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaar te maken. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) heeft de coördinatie van het opstellen van de inventaris op zich genomen.

Wat is volkscultuur?

Volkscultuur is de cultuur die je van huis uit meekrijgt. Het zijn je roots. Al onze gewoonten hebben te maken met de cultuur waarin wij zijn opgevoed. Het gaat om de tradities die je met anderen deelt en die je tot onderdeel maken van een groep of samenleving. Volkscultuur zou je de levensstijl van mensen kunnen noemen.

Wat is immaterieel erfgoed?

Onder immaterieel erfgoed verstaan wij de tradities en rituelen die mensen belangrijk vinden en niet verloren willen laten gaan. Daarom doen ze hun best om deze tradities te behouden en de liefde er voor door te geven aan volgende generaties.

Verloting

Ieder jaar is er weer de verloting

Loten kopen

Bezoekers van de markt kunnen op drie plaatsen loten kopen voor de grote Sint Jacobus Paardenmarkt loterij: bij basisschool de Schalm in de Kerkstraat, bij een kraam bij de paarden en in de Waalsmondelaan. Een lot kost 0,50 euro. 

Let op: Tot nu toe zijn elk jaar alle 5500 loten binnen vier uur verkocht, dus koop uw loten op tijd.

Prijzen

Elk jaar zijn er weer leuke prijzen te winnen, waarbij natuurlijk de eerste prijs een waardebon is voor een pony, de huidige regelgeving staat niet meer toe dat het een echte pony mag zijn dus vandaar de waardebon ter waarde van € 450,00. Verder veel prijzen waarbij te denken valt aan een fiets, lekkere taarten, diner- en bioscoopbonnen.

Uitreiking

Tijdens het hippisch festijn in de avond zal om 20.00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden van de Grote Verloting. Dit spektakel vindt plaats op het terrein tussen de Roemer Visscherstraat en de Hobbemalaan.

Vrienden van de Paardenmarkt

Wil je meehelpen of meedoen? Word vriend, sponsor of vrijwilliger

Vrienden van de paardenmarkt

Natuurlijk kan de paardenmarkt niet bestaan zonder haar vrienden. Langs deze weg bedanken we alle vrienden, die de Paardenmarkt een warm hart toedragen en gul hebben gegeven, maar ook alle vrijwilligers, kraamhouders, Burgemeester & Wethouders en iedereen die direct en indirect bij de organisatie betrokken is.

Wilt u ook dat de paardenmarkt blijft bestaan en wilt u helpen? Particulieren kunnen voor €12,- per jaar vriend of vriendin zijn van Sint Jacobus. Voor bedrijven geldt een minimale bijdrage van €45,- per jaar. Wij kunnen uw steun heel goed gebruiken!

U kunt het inschrijfformulier downloaden en ingevuld opsturen naar onze secretaris. Zie contactgegevens onderaan de pagina.

download inschrijfformulier

Onze sponsoren

Contact & Links

Heeft u vragen, opmerkingen of goede ideeën?

Postbus 2
2950 AA Alblasserdam